Waar 10 Euro de waarheid spreekt en 20.000+ Euro je totaal op het verkeerde been zet …

We krijgen een Peugeot 206+ binnen van bouwjaar oktober 2010. Deze Peugeot is uitgerust met een 1400 cc KFW motor met een vermogen van 55 kW.

De motor loopt enorm beroerd, als in veel te rijk, en het garagebedrijf is in de weer geweest met de luchtinlaattemperatuursensor en de koelvloeistoftemperatuursensor omdat de motorregeleenheid met uitlezen een koelvoeistoftemperatuur aangaf van -39C en een inlaatluchttemperatuur van -12C.

Toen we de auto binnenkregen voor onderzoek hebben we deze meetwaarden bekeken en inderdaad, het diagnoseapparaat geeft het volgende aan:

Omdat een diagnoseapparaat het ook wel eens mis kan hebben, ons “dealer-level” diagnoseapparaat er maar eens bijgepakt;

Eveneens vreemde waarden op de koelvloeistoftemperatuur en een hogere waarde op de aangezogen luchttemperatuur maar nog steeds niet juist (het was buiten circa 25+ graden Celcius en onder de motorkap nog veel warmer)

Nog maar weer een ander diagnoseapparaat erbij;

Wederom vreemde waarden.

Wat is hier aan de hand? De motor is echt wel warm, de sensoren zijn door het garagebedrijf vervangen. Toch maar eens uitlezen op generieke OBD modus;

En ja hoor, daar komt de aap uit de mouw. In OBD modus krijgen we wel de juiste waarden.

Bij mij rijst de vraag, hoe kan het toch dat:

  • een diagnoseapparaat van circa 6kE in aanschaf en een jaarbonnement van 1.5KE en
  • een “dealer-level” diagnoseapparaat van 14kE in aanschaf en een jaarbonnement van 1.8kE

de gebruiker zo op het verkeerde been zet met een voertuig van bouwjaar 2010. Dit terwijl een generieke OBD scanner van 10 Euro uit een willekeurig Aziatisch land wel de juiste waarden laat zien?