Elektronica en software in hedendaagse voertuigen

Het aandeel van elektronica en software in voertuigen is het afgelopen decennium enorm toegenomen. De vele voordelen hiervan komen onder meer tot uiting als:

  • verbeterde brandstofefficiĆ«ntie,
  • toename van comfort,
  • verminderde belasting van het milieu maar ook als
  • sterk verbeterde bescherming van passagiers en de omgeving waarin het voertuig zich bevindt,
  • elektrificering van de aandrijflijn,
  • autonoom rijdende voertuigen en
  • beveiliging van componenten.

De aanwezigheid van deze software en elektronica blijft vaak onopgemerkt totdat er zich een storing voordoet. Dan pas blijkt de sterke verwevenheid van systemen, de uitwerking van systemen op elkaar en het zelfcorrigerend en adaptieve vermogen van systemen.

Compententies

Ondanks dat ontwikkelingen steeds verder gaan, is een hedendaags voertuig nu al een hoogwaardig technologisch product. Dit heeft zijn weerslag op het diagnosticeren van storingen bij deze voertuigen. De nadruk komt daarbij te liggen op analytische vaardigheden, een systematische aanpak, het toepassen van hoogwaardige meetapparatuur en (voorbij-) dealerniveau diagnoseapparatuur in combinatie met het gebruik van technische documentatie en informatie verkregen uit reverse engineering. Een bovengemiddeld intellect wordt daarbij ook steeds noodzakelijker omdat de complexiteit en verbondenheid van systemen in een hedendags voertuig doorgrond dient te worden om een storing succesvol te diagnosticeren.

Kosten

De inspanning voor het diagnosticeren van een storing zal een steeds significanter deel van de kosten uitmaken voor het verhelpen van een storing. De totale kosten voor een diagnose inclusief een gerichte reparatie zullen echter altijd voordeliger zijn dan een “Throwing parts at the problem” aanpak welke nog steeds veel gebezigd wordt.

Autodiagnose.eu

Onze kernactiviteit is het diagnosticeren van storingen aan voertuigen. Wij zijn in staat om storingen op een effectieve en systematische wijze te doorgronden waarbij wij gebruik maken van voorgenoemde mix aan competenties, apparatuur en informatie.

Praktijk

De praktijk bevestigt; regelmatig worden we geconfronteerd met voertuigen waar andere partijen, in een poging de storing te diagnosticeren, het voertuig in een (bijna) economisch total loss staat hebben gebracht zonder daarbij de oorzaak van de storing te achterhalen. In al deze gevallen hebben wij de oorzaak van de storing vastgesteld voor een fractie van de reeds gemaakte kosten.

Oplossing

Heeft u een voertuig met een storing die onoplosbaar lijkt omdat verschillende pogingen om deze te verhelpen gestrand zijn, neem dan contact met ons op. Na een door ons gestelde diagnose ontvangt u een reparatieadvies waarmee u gegarandeerd de storing verhelpt. Wij leveren deze dienst uitsluitend aan bedrijven in de automotive branche zoals garagebedrijven, schadeherstellers en verzekeraars.

Columns

Automotive werkplaats, mei 2017: “Diagnose is nog steeds een hobby in de Automotive

Autokompas, december 2011; “De toekomst van voertuigdiagnose: huisarts en specialist