Reïncarnatie elektrische handrem Passat 3C

Regelmatig krijgen we een Volkswagen Passat van het type 3C (*) met een of meerdere van de volgende foutmeldingen in de handremregeleenheid (EPB) :

  • 01044 – Controle module incorrect coded
  • 01087 – Basic setting not carried out // 043F Basisinstelling niet uitgevoerd
  • 02432 – Supply Voltage for Left Parking Brake Motor (V282) // 0980 servomotor parkeerrem links spanningstoevoer
  • 02433 – Supply Voltage for Right Parking Brake Motor (V283) // 0981 servomotor parkeerrem rechts spanningstoevoer
  • 02434 – Supply Voltage for Control Module for Left Channel // 0982 spanningstoevoer regeleenheid voor servomotor parkeerrem links
  • 02435 – Supply Voltage for Control Module for Right Channel // 0983 spanningstoevoer regeleenheid voor servomotor parkeerrem rechts

Aanleiding voor deze storingen is vaak een defecte remklauw, een afgebroken basisinstelling of een losgenomen stekker van een van de remklauwen voor een noodontgrendeling.

In de meeste gevallen kunnen deze foutmeldingen niet opgeheven worden na een correcte reparatie van de oorzaak van de storing. Soms wordt er een nieuwe of gebruikte handremregeleenheid geplaatst omdat men verwacht dat een van de vermogenseindtrappen in de handremregeleenheid defect is. Zelden leidt een andere handremregeleenheid tot het verhelpen van de storing en vaak komen er nog meer storingen bij zoals het verdwijnen van de codering van de ABS/ESP-regeleenheid.

Binnen Autodiagnose.eu hebben wij een procedure ontwikkeld om handremregeleenheden die dit overkomt te reïncarneren. Daarbij maken we gebruik van het flashen en coderen van de handremregeleenheid en eventueel de abs/esp regeleenheid, het uitvoeren van verschillende adapties en andere softwarematige handelingen om vervolgens het af te ronden met een basisinstelling.

Heeft u ook een elektrische handremstoring zoals beschreven in dit artikel, neem dan contact met ons op.

(*) We zien dit vaak bij een Passat 3C maar onlangs ook bij een Audi A6 van het type 4F.