Mercedes-Benz B180 CDI (W245) heeft last van lekstroom; amputatie van het telefoonmoduul

Een garagebedrijf biedt een Mercedes-Benz B180 CDI (W245) aan die last heeft van lekstroom. Met een afgekoppelde radio treedt de lekstroom niet op. Het garagebedrijf heeft ondertussen de MOST bus in- en uitgang direct achter op de radio kortgesloten met een een optische lus. Wordt deze niet kortgesloten sluit de radio direct na het opstarten weer af.

Uit de MOST bus configuratie in de AudioGateWay (AGW) volgt dat deze B180 naast de radio ook een telefoonmoduul heeft. In de AGW staat naast diverse meldingen over ringbreuken in de MOST bus en ontbrekende regeleenheden op de MOST bus de foutmelding “D135 wakeupkabel heeft kortsluiting naar massa”.

We besluiten allereerst het telefoonmoduul te controleren. Deze is gemonteerd op een risicovolle plek v.w.b. vocht. Na het verwijderen van de bestuurderstoel is duidelijk te zien dat vocht hier ook vrij spel heeft gehad.

In overleg met de garagehouder koppelen we het telefoonmoduul af. Hierna passen we de MOST bus configuratie aan zodat de AGW weet dat alleen de radio nog aangesloten is op de MOST bus.

Na de configuratie van de MOST bus passen we de codering van het instrumentenpaneel ook nog aan de nieuwe situatie aan.

Na de geslaagde amputatie van het telefoonmoduul kan de B180 lekstroomvrij de weg weer op!