Ford Thunderbird 3.9L V8 na anderhalf jaar uit slaap.

Regelmatig worden we vanuit de verste uithoeken van Nederland als laatste strohalm benaderd voor ogenschijnlijk onoplosbare storingen. Dit keer uit het mooie Volendam voor een Ford Thunderbird 3.9L V8 van bouwjaar 2002.

Het verhaal is anderhalf jaar geleden begonnen toen de Thunderbird last kreeg van een haperend contactslot. Na het vervangen van het contactslot wilde de Thunderbird niet meer starten. Omdat de Thunderbird bleef aangeven geen communicatie te hebben tussen het instrumentenpaneel en de leesring is de leesring tot twee keer toe vervangen en is daarna verschillende malen gepoogd nieuwe sleutels in te leren. Ondanks het gebruik van originele dealerapparatuur lukte dat niet.

Op basis van onderzoek hebben we allereerst vastgesteld dat alle sleutels die men geprobeerd heeft in te leren voorzien waren van een verkeerd transpondertype. We hebben daarop sleutels met het juiste transpondertype geregeld. Toen we deze in wilden leren bleek onze apparatuur toch behoorlijk wat moeite met de software van de auto te hebben.

Uiteindelijk is het met een SnapOn Solus Edge gelukt om 2 sleutels met de juiste transponders in te leren; Amerikaanse diagnoseapparatuur werkt het beste op Amerikaanse auto’s?!

Na het inleren ging de startmotor voor het eerst na anderhalf jaar weer rond, maar de motor sloeg helaas niet aan; geen brandstofdruk. De aansturing van de brandstofpomp bleek in orde, maar de pomp was na al die tijd stilstand vastgelopen. Met wat kunst- en vliegwerk hebben we deze weer in de benen gekregen. De Thunderbird slaat weer aan en wordt de volgende week opgehaald voor een opfrisbeurt beginnend met verse brandstof.